Новини

ПАПА ФРАНЦИСК ОБЯВИ ЮБИЛЕЙНА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО

ПАПА ФРАНЦИСК ОБЯВИ ЮБИЛЕЙНА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО

По време на великопостно богослужение на 13 март 2015 г. в Базиликата „Св. Петър“ папа Франциск обяви честването на извънредна Свещена година, посветена на Милосърдието. Годината на Милосърдието ще започне на 8 декември 2015 г., Празника на непорочното зачатие, и ще завърши на 20 ноември 2016 г., Празника на Исус Христос – Цар на Всемира.

 

 

Известието на Светия отец беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите.

 

 

„Поверявам организацията на юбилейната година на Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация, за да вдъхновя тази нова стъпка в мисията на Църквата за възвестяването на Евангелието на Милосърдието до всеки човек“, посочи папата.

 

 

„Убеден съм, че тази юбилейна година ще даде възможност на цялата Църква да преоткрие и да направи плодотворно Божието милосърдие, чрез което сме призвани да дадем утеха на всеки човек от нашата епоха. Поверяваме го и на Майката на Милосърдието, за да може тя да обърне към нас своя взор и да бди над нашия път“.

 

 

Според прес-службата на Светия престол, юбилейната Година на милосърдието ще отбележи 50-та годишнина от закриването на Втория Ватикански събор през 1965 г. „Това е от голямо значение, тъй като така Църквата ще бъде насърчена да продължи делото, започнато на Втория Ватикански събор“, се казва в съобщението на Светия престол.

 

 

Годината ще бъде официално обявена в неделята на Божието милосърдие на 12 април.

 

 

Обичайната юбилейна година се чества на всеки 25 години, а извънредната юбилейна година се обявява при събитие от голямо значение. Последната обичайна юбилейна година се проведе през 2000 г., а последната извънредна беше обявена през 1983 г. от папа Йоан Павел ІІ.

 

 

Милосърдието е тема, която е много близка до сърцето на папата от началото на неговия понтификат, към нея насочва и неговото епископско мото Misereando atque eligendo.

 

 

Източник: www.zenit.org

Снимка: ctv.va