Новини

ПАПАТА ПРИЗОВА ВЯРВАЩИТЕ ДА СЕ МОЛЯТ ЗА СИНОДА ЗА СЕМЕЙСТВОТО

ПАПАТА ПРИЗОВА ВЯРВАЩИТЕ ДА СЕ МОЛЯТ ЗА СИНОДА ЗА СЕМЕЙСТВОТО

На празника Благовещение, в сряда на 25 март 2015 г. на площад „Св. Петър“, папа Франциск проведе редовната си обща аудиенция, по време на която призова вярващите да подкрепят с молитва размислите му за семейството.
 


„На 25 март, Църквата тържествено отбелязва празника Благовещение, началото на тайната на Въплъщението. В този ден архангел Гавриил се явил на скромното момиче от Назарет и му казал, че тя ще зачене и ще роди Божи Син. С това послание Господ просвещава и укрепва вярата на Мария, както ще направи и с нейния съпруг Йосиф, за да може Исус да се роди в човешко семейство. Това е толкова красиво: това ни показва колко дълбока е тайната на Въплъщението, както тя е възжелана от Бог, и която включва не само зачатието в майчината утроба, но и приветствието от истинско семейство. Днес бих искал заедно с вас да съзерцаваме красотата на тази връзка, на това Божие снизхождение, което можем да направим като изречем заедно „Радвай се, Мария“, която започва с думите на ангела, отправени към Девата“.
 


След изричането на молитвата „Радвай се благодатна, Мария“ съвместно с всички присъстващи, папа Франциск посочи, че на този ден в много страни се отбелязва Денят на живота, и че преди двадесет години на тази дата св. Йоан Павел ІІ издаде своята енциклика „Evangelium Vitae“, в която семейството „заема централно място, тъй като то е същинската утроба на човешкия живот“.
 


„Думите на моя почитан предшественик ни припомнят, че съпружеската двойка е благословена от Бог от самото начало като общност на любовта и живота, на която е поверена мисията за създаване на потомство. Християнските двойки, чрез служението на тайнството на брака, показват, че са готови да приемат този благослов за цял живот, посредством Христовата благодат. Църквата, от своя страна, тържествено поема отговорността да се грижи за създаденото по този начин семейство и да го приеме като дар от Бога за нейния живот в добри и лоши времена: връзката между Църквата и семейството е свещена и неприкосновена. Църквата, като майка, никога не напуска своето семейство, дори когато то е лишено от основа, увредено и унизено по много начини. Дори когато то се отдаде на греха или се отклонява от Църквата, тя винаги ще направи всичко възможно, за да се опита да го излекува, да го прикани към обръщане, за да може да се помири с Бог“.
 


Ако това е нейната задача, отбеляза папата, тогава става ясно от колко много молитви се нуждае Църквата, за да може да изпълни тази своя мисия. „Молитва, изпълнена с любов към семейството и живота. Молитва, която знае как да се възрадва заедно с тези, които се радват, и да страда с тези, които изпитват мъка“. Светият отец поясни, че той и неговите сътрудници са решили да предложат подновяване на молитвите за Епископския Синод за семейството и помоли присъстващите да продължат да я изричат до октомври, когато ще се проведе Синода за семейството.
 


„Бих искал тази молитва, както и целият път на Синода, да бъде вдъхновен от състраданието на Добрият Пастир към Неговото стадо, особено към тези хора и семейства, които по различни причини са „изнурени и пръснати като овци, които нямат пастир.“ По този начин, подкрепяна и вдъхновена от Божията благодат, Църквата ще бъде още по-отдадена и по-единна в своето свидетелство на истината за Христовата любов и за Неговата милост за всички семейства по света, без изключение, както вътре, така и извън нея.“
 


„Затова ви моля да упорствате в тази молитва. Всички ние - папата, кардиналите, епископите, свещениците, монаси и монахини – всички ние трябва да се молим за Синода. Нуждаем се от молитва, а не от бърборене! Насърчавам към молитва и тези, които се чувстват далечни, както и тези, които не са привикнали да го правят. Тази молитва за Синода за семейството ще бъде от полза за всички“.


Исусе, Мария, Йосифе,
във вас съзерцаваме
блясъка на истинската любов,
към вас се обръщаме изпълнени с доверие.


Свето семейство от Назарет,
превърни и нашите семейства
в места на общение и молитва,
в истински училища на Евангелието
и в малки домашни църкви.


Свето семейство от Назарет,
да няма вече в семействата ни
насилие, усамотяване и разделение
и всеки наранен или обиден,
да среща бързо утеха и изцеление.


Свето семейство от Назарет,
предстоящият Синод на епископите
да събуди отново у всички съзнанието
за свещената същност и неприкосновеност на семейството,
за неговата красота в Божия промисъл.
Исусе, Мария Йосифе,
чуйте и изслушайте молитвите ни!
Амин


Източник: Vatican Information Service