Новини

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ НА ПAПA ФРАНЦИСК

Драги братя и сестри,


Исус Христос възкръсна!

Любовта победи омразата, животът победи смъртта, светлината прогони мрака!

Исус Христос, от любов към нас, се съблече от Своята божествена слава, опразни Себе Си, прие образ на слуга и прие унижение до смърт, до смърт на кръст. Затова Бог го въздигна и го направи Господар на вселената. Исус е Господ!

Със смъртта и възкресението Си Исус показва на всички пътя към живота и щастието. Този път е смирението, което включва и унижението. Това е пътя, който води към славата. Само онзи който се унизи може да отиде към „нещата от отвъдното“, към Бога (срв. Кол. 3, 1-4). Горделивият „гледа отгоре надолу“, смиреният гледа „отдолу нагоре“.

В сутринта на Великден, известени от жените, Петър и Йоан изтичаха до гроба и го намериха отворен и празен. Тогава се доближиха и се „снижиха“, за да влязат в гроба. За проникване в тайнството е необходимо „снижаване“, принизяване. Само снижилият се разбира прославата на Исус и може да го следва по пътя.

Светът предлага на човека да се наложи на всяка цена, да се състезава, да се докаже… Християните обаче, чрез благодатта на Исус - умрял и възкръснал - са  кълновете на едно друго човечество, в което се стараем да живеем в услуга едни на други, да не бъдем арогантни, а на разположение и с уважение.

Това не е слабост, а истинска сила! Всеки който носи в себе си силата Божия, любовта и справедливостта Му, няма нужда да упражнява насилие, а говори и действа със силата на истината, красотата и любовта!

От възкръсналия Господ да изпросим благодатта да не вярваме на горделивостта, която храни насилието и войните, а да имаме смирен кураж за прошка и мир. От победителя Исус да поискаме да облекчи страданията на вече толкова много наши братя преследвани заради Неговото име, както и за всички които понасят несправедливо последствията от сблъсъците и насилието по света.
Просим преди всичко мир в Сирия и Ирак, да спре тътена на оръжията и да се възстанови доброто съжителство между отделните групи населяващи тези обични страни. Международната общност да не седи безучастна пред огромната хуманитарна трагедия в тези страни и пред драмата на множеството бежанци.

Мир молим за всички обитатели на Светите земи. Да расте между палестинците и израелците културата на диалог и да бъде възстановен мирния процес, за да се сложи край на годините на страдание и разделение.

Искаме мир в Либия и да спре сегашното безумно проливане на кръв и всяко варварско насилие, и всички които  милеят за съдбата на страната да се ангажират с изграждането на мирен диалог за изграждането на братско общество, което уважава човешкото достойнство. Също и в Йемен, желаем да надделее общото желание за помирение за доброто на цялото население.     

По същия начин с упование поверяваме на милосърдния Господ постигнатото през миналите дни споразумение в Лозана и да стане решаваща стъпка към един по-сигурен и по-братски свят.

От възкръсналия Господ просим дара на мира за Нигерия, за Южен-Судан, за различни райони в Судан и Демократична Република Конго. Нека непрестанна молитва се издига от всички хора с добра воля за всички изгубили живота си – мисля сега за младежите убити миналия четвъртък в университета в Гариса в Кения – за отвлечените, за хората които е трябвало да напуснат домовете и близките си.

Възкресението на Господа да донесе светлина в обичната Украйна, най-вече за хората претърпели насилие от конфликта на последните месеци. Нека страната открие отново мира и надеждата чрез усилията на всички заинтересовани страни.

Мир и свобода искаме за мъжете и жените подложени на нови и стари форми на робство упражнявани от хора и криминални организации. Мир и свобода за жертвите на трафикантите на наркотици, твърде често съюзени с властите, които трябва да пазят мира и хармонията в човешкото семейство. Мир просим за този свят подчинен на трафикантите на оръжия.

До отхвърлените, до затворниците, до бедните и до бежанците, които толкова често биват отблъсквани, малтретирани и изолирани, до болните и страдащите, до децата, особено понасящите насилие, до всички които днес са в траур, до мъжете и жените с добра воля да достигне успокояващия глас на Господ Исус: „Мир вам!“ (Лука 24,36) „Не се страхувайте, възкръснах и ще бъда винаги с вас!“