Новини

РЕЗЮМЕ НА „MISERICORDIAE VULTUS“, БУЛАТА ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО

РЕЗЮМЕ НА „MISERICORDIAE VULTUS“, БУЛАТА ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО
На 12 април 2015 г. папа Франциск подписа Була, с която официално обяви Извънредна година на милосърдието. Основните акценти в булата „Misericordiae Vultus“ са:


Булата за обявяване на извънредната Година на милосърдието се състои от 25 раздела. В тях папа Франциск се спира на най-характерните черти на милосърдието, като се фокусира основно върху темата за светлината в Христовия лик. Милосърдието не е абстрактна дума, а е лице, което трябва да бъде разпознато, съзерцавано и служено. Булата е развита с позоваване на Светата Троица (№ 6-9) и продължава с описание на Църквата като достоверен знак на милосърдието: „Милосърдието е самата основа на Църковния живот“. (№.10).


Франциск се спира на най-важните етапи на юбилейната година. Нейното откриване съвпада с 50-та годишнина от закриването на Втория Ватикански Вселенски събор: „Църквата изпитва голяма необходимост да пази живо това събитие. С този Събор, Църквата навлезе в нов етап от своята история. Съборните отци изпитваха силната необходимост, по същинско вдъхновение от Св. Дух, да заговорят за Бог на мъжете и жените на своето време по по-достъпен начин. Стените, които твърде дълго време ограждаха Църквата като крепост, бяха сринати, за да дойде времето Евангелието да бъде възвестено по нов начин“ (№ 4). Закриването ще стане на празника на Христос Цар на 20 ноември 2016 г. На този ден, затваряйки Светите двери, ще бъдем изпълнени основно с чувството за благодарност и въздаване на признание на Пресвета Троица за това, че ни е дала това извънредно време за благодат. Ще поверим живота на Църквата, цялото човечество, и целия космос на Господ Христос, като Го помолим да излее върху нас Своята милост като утринна роса, така че всички съвместно да можем да работим изграждането на светлото бъдеще“. (№5).


Специфична черта на тази Света година е, че тя ще бъде чествана не само в Рим, но и във всички останали епархии по света. „Светите двери” на базиликата Св. Петър ще бъдат отворени от папата на 8 декември и на следващата неделя във всички църкви по света. Другата новост е, че папата ще даде възможност за отварянето на Светите двери също и в светилищата, където отиват да се молят много поклонници.


Франциск се връща и към учението на св. Йоан XXIII, който говори за „лекарството на милосърдието“ и на Павел VІ, който сравнява учението на Втория Ватикански събор с това на добрия самарянин. Булата пояснява, наред с това, различни характерни аспекти на Юбилейната година: на първо място, мотото: „Милостиви като Отца“, след това смисъла на поклонението и преди всичко необходимостта от опрощение. Темата, която е особено близка до сърцето на папата, се намира в раздел № 15: делата на телесното и духовното милосърдие трябва да бъдат подновени, за да „пробудят нашата съвест, която твърде често замълчава пред лицето на бедността. И нека навлезем по-дълбоко в сърцето на Евангелието, където бедните имат специално място за Божието милосърдие“. Друга характерна особеност ще се прояви по време на Великия пост, чрез изпращането на „мисионери на милосърдието“ (№ 18), нова и оригинална инициатива, чрез която папата възнамерява да подчертае своята пастирска грижа. В параграфи 20 и 21 папата се спира на въпроса за връзката между справедливостта и милосърдието, като пояснява, че той не се ограничава до законовата гледна точка, а по-скоро цели постигането на път, който води към милосърдната любов.


Параграф 19 съдържа могъщ призив срещу организираното насилие и срещу тези, които са „адвокати и съучастници“ на корупцията. Папата използва силни думи, за да осъди тези „гнойни рани“ и настоява, че по време на тази Свещена година е необходима истинско обръщане. „Това е подходящ момент за промяна в нашия живот! Това е време, което дава възможност сърцата ни да бъдат докоснати! Когато се сблъскаме с лоши дела, дори пред лицето на сериозни престъпления, е необходимо да се вслушаме в плача на невинните хора, които са лишени от своята собственост, своето достойнство, от своите чувства и дори от самия живот. Придържането към пътя на злото оставя само заблуди и тъга. Истинският живот е нещо съвсем различно. Бог никога не се уморява да достига до нас. Той винаги е готов да чуе, както и аз, заедно с моите събратя епископи и свещеници. Всичко, което човек трябва да извърши, е да приеме поканата за обръщане и да се покори на справедливостта по време на специалното време на милосърдие, предложено от църквата“ (№ 19).


Даването на индулгенции като традиционна тема по време на Юбилейната година е отразено в раздел №. 22. Последният и нов аспект е предложен от папа Франциск по отношение на милосърдието, като тема, споделяна и от юдеи, и от мюсюлманите. „Вярвам, че тази юбилейна година, която чества Божието милосърдие, ще насърчи срещата с тези религии и с другите благородни религиозни традиции; нека тя ни открие към още по-горещ диалог, за да можем да се познаваме и разбираме по-добре; нека тя премахне всяка форма на ограничено мислене и липса на уважение, и да заличи всяка форма на насилие и дискриминация“ (№. 23).


Желанието на папата е тази година, преживяна като споделяне на Божието милосърдие, да бъде „посветена на изживяването в нашия всекидневен живот на милостта, която Отец постоянно разширява към всеки един от нас. В тази юбилейна година, нека позволим на Бог да ни изненада. Той не се уморява да открива дверите на Своето сърце, да повтаря, че ни обича и иска да сподели Своята любов с нас.... През тази Юбилейна година нека Църквата повтаря Божието слово, което звучи силно и ясно като послание и знак за прошката, силата, помощта и любовта. Нека Църквата никога не се умори да показва своето милосърдие, да бъде още по-търпелива в предлагането на състрадание и утеха. Нека Църквата се превърне в глас на всеки мъж и жена и изпълнена с доверие да повтаря: „Спомни си Твоите щедрости. Господи, и Твоите милости, защото са отвека“.

Източник: Vatican Information Service