Новини

СВЕТА ЛИТУРГИЯ, ПО ПОВОД 10 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА СВЕТИ ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ ВТОРИ

Под патронажа Епископската конференция на Католическата църква в България, на 26 май 2015 г. в пловдивска катедрала „Св. Лудвиг“, бе отслужена тържествена Света Литургия по повод десетата годишнина от блажената кончина на Св. Йоан Павел Втори, папа римски.  

Публикуваме проповедта на Апостолическия нунций в България, Н. Впр. Анселмо Гуидо Пекорари.




Ваши Високопреосвещенства събратя Епископи, Монс. Йовчев, Монс. Пройков и Монс. Христов, скъпи свещеници, монаси и миряни, тук сме се събрали, за да възпоменем десетата годишнина от смъртта на Свети Папа Йоан Павел Втори, който през 2002 г. посети България и точно на 26 май (през онази година в неделя) тук в Пловдив отслужи Света Литургия и провъзгласи за блажени трима Свещеници Успенци, дарили през 1952 г. своята кръв като акт на вяра в Христос и свидетелство на вярност и любов към Католическата църква, водена от Светия Отец – нейния Универсален Пастир.

 

Извършваме това честване чрез една Евхаристична служба, единни и в общение с Папа Франциск и с местните църкви по целия свят. Литургията, всъщност, е знак и средство за присъствие и действие на Христос между нас и има своя център и кулминация в Евхаристията, възпоминание на Христовата Пасха. Евхаристията е пулсиращото сърце на Църквата; тя е връзка на общение в църковните общности; тя ни подтиква да вървим по света, в днешното общество, за да известяваме Евангелието на всички и да помагаме на всеки мъж и на всяка жена, особено на най-бедните и страдащи.
 

    

Свети Йоан Павел Втори, с когото аз директно и лично сътрудничих 15 години във Ватикана, беше Папа Пастир, Евангелизатор, Поклонник по пътищата на света. Той посети почти всички страни, включително и нашата скъпа България, за да стимулира, като Пастир, живота на църковните общности; за да благовести за Възкръсналия Исус  Христос на мъже и жени от всички народи и етнически групи; за да подпомогне икуменическия диалог и срещата с членовете на различните вероизповедания; за да подкрепи потисканите хора; за да допринесе за изграждане на мира и развитие на народите и на Държавите. Той беше свят Папа, който бе същевременно „Пастир и Поклонник“, в служба на Христос, на Евангелието, на Църквата и на света.

 


Скъпи събратя Епископи, скъпи свещеници, монаси и монахини и вярващи, преди повече от 10 години папа Йоан Павел Втори се завърна в Дома на Отца. От Рая Той продължава да закриля Църквата – Христовото тяло в света; продължава да подкрепя Църковните пастири и Евангелизатори; продължава да обича и закриля всички нас, които с различни задачи и задължения живеем в Католическата църква и служим на Божия народ, на мъжете и жените от тази наша скъпа земя – България. Сигурен съм, че от Небето Той се застъпва за нас и ни помага да бъдем и ние, по негов пример, „Пастири и Поклонници“. Да изпросим неговото застъпничество за нас и за Службите и Задълженията, които изпълняваме в Католическата църква присъстваща в България и за цялата наша Страна.
 


В същото време да се молим, днес, за Католическата църква, за Папата и за България. Да се молим за Папа Франциск, наследник на Свети Йоан Павел Втори, Господ Исус да го подкрепи в неговата служба на Римски епископ, наследник на Свети Петър в Апостолската колегия, Универсален пастир на Църквата, радетел за мир и солидарност за мъжете и жените от целия свят, особено за най-нуждаещите се. Да се молим за нашата Земя – България, да бъде отворена за приемането на Христа и на Евангелието; за да се живее в нея икуменизмът; за да върви напред икономическият растеж и социалната солидарност, както пожелаваше Папа Св. Йоан Павел Втори.


 

Моля ви също да се молите за мен, като Архиепископ и Апостолически нунций да бъда достоен сътрудник на Светия Отец и да служа добре на Католическата църква в България и на нашата скъпа Българска държава.