Новини

ПАПАТА ПОВТОРИ ИЗВИНЕНИЕТО НА СВОИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА КАТОЛИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КОЛОНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

ПАПАТА ПОВТОРИ ИЗВИНЕНИЕТО НА СВОИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА КАТОЛИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КОЛОНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА ПАПАТА ПОВТОРИ ИЗВИНЕНИЕТО НА СВОИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА КАТОЛИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КОЛОНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА
На 8 юли 2015 г. папа Франциск пристигна в Боливия, която е втората спирка от неговата обиколка в Латинска Америка. След официалното посрещане, папата направи на 9 юли сутринта обръщение пред Втората световна среща на народни движения, като по изключение се отклони от предварително подготвения текст и се спря на греховете, извършени от католици по време на колонизацията на Америка.

На международната конференция участваха представители на работниците, коренното население и други пренебрегвани обществени групи. В обръщението си пред тях папата каза:

„Да кажем НЕ на новите и старите форми на колониализма. Да кажем ДА на срещата между народите и културите. Блажени миротворците.“

След това Светият отец добави:

„Тук искам да се спра на един важен въпрос. Някои могат с право да кажат: „Когато папата говори за колониализма, той пренебрегва определени действия на Църквата“. Казвам тези думи пред вас със съжаление: много големи грехове са били извършени срещу коренното население на Америка в името на Бог. Това беше признато и от моите предшественици, това беше отбелязано от CELAM (Съвета на латиноамериканските католическите епископи) и аз бих искал да го повторя. Подобно на св. Йоан Павел ІІ, моля Църквата да „коленичи пред Бог и да измоли прошка за миналите и настоящите грехове на нейните синове и дъщери.“ Искам също да добавя, и по този въпрос искам да съм напълно ясен, следвайки св. Йоан Павел ІІ: смирено моля за прошка, не само заради прегрешенията на Църквата, но и за всички престъпления, извършени срещу коренното население по време на т. нар. завладяване на Америка“.

След това, отклонявайки се от подготвения текст, той добави: „Наред с това искане на прошка, в името на справедливостта, бих искал да отдадем дължимото на свещениците и епископите, които са се противопоставили на логиката на меча със силата на кръста. Имало е грях. Имало е грях и то в изобилие, и за това ние искаме прошка. Но също така, където се е умножил грехът, там благодатта е била изобилна, благодарение на тези хора, които са защитили справедливостта за коренното население.“

Той поощри своите слушатели - „и вярващи, и невярващи“ - да помислят за свещениците и монасите, които „са проповядвали и продължават да проповядват Благата вест на Исус със смелост и кротост, с уважение и смирение“.

Някои от тях, каза той, „често са стояли редом до коренното население и са помагали на техните народни движения, включително до мъченическата смърт“.


Когато президентът Ево Моралес приветства папата в сряда, Моралес спомена тези исторически грехове на Църквата, като каза, че „в множество исторически ситуации“ Църквата е била „ползвана за надмощие, подчинение и потисничество.“

Папа Франциск продължи с наблюдението, че има хора, които се опитват да отрекат заслугите на Църквата в историята на Латинска Америка.

„Църквата, нейните синове и дъщери, са част от идентичността на народите на Латинска Америка“, каза той. „Има сили, както тук, така и в други страни, които биха искали да заличат тази идентичност, защото нашата вяра е революционна, защото нашата вяра е предизвикателство към тиранията на мамона“.

Папа Франциск продължи мисълта си за мъчениците от колониалната епоха като спомена и мъчениците на нашето време.

„Днес сме поразени, когато наблюдаваме как в Близкия изток и на други места по света много от нашите братя и сестри са преследвани, измъчвани и убивани, заради вярата им в Исус“, каза той. „Това също трябва да бъде отхвърлено: в тази трета световна война, която сега изживяваме, се случва същински геноцид, и на него трябва да бъде сложен край.


Източник: www.zenit.org
Снимки: Osservatore Romano