Новини

ПРОГРАМА НА ПРЕДСТОЯЩОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В КУБА И САЩ

ПРОГРАМА НА ПРЕДСТОЯЩОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В КУБА И САЩ
На 15 септември 2015 г. говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди представи пред журналисти програмата на предстоящата визита на папа Франциск в Куба и САЩ, като подчерта, че това ще бъде най-дългото международна пътуване на Светия отец.

Пътуването ще продължи от 18 до 29 септември и ще бъде първото посещение на папата в двете страни. Основната цел е участието на папата в Световната среща на семействата. По време на посещението в САЩ папа Франциск ще бъде първият папа, който ще произнесе реч пред съвместно заседание на двете камари на американския Конгрес.


Посещение в Куба

Папа Франциск ще отпътува за Куба в събота на 19 септември и се очаква да пристигне около 16 часа местно време на летището в Хавана. Папата се очаква да бъде посрещнат от кубинския президент Раул Кастро, както и представители на държавните и църковни власти. След церемонията по посрещането, папата ще отпътува за Хавана.

Директорът на пресслужбата на Светия престол подчерта значението на посещението в Куба, с оглед на факта, че островната държава е била посетена от трима папи в рамките на 15 години. През 1998 г. островът беше посетен от свети Йоан Павел II, а през 2012 г. визита там направи и папа Бенедикт XVI.

В неделя сутринта на 20 септември Светият отец ще отслужи Меса на Площада на Революцията, по време на която ще даде първо причастие на 5 деца от Хавана. В следобедните часове той ще се отправи към президентския дворец, където ще проведе среща с президента Кастро. В същото време държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин ще проведе среща със своя кубински колега, както и с членове на кубинското правителство.

Макар и да не е включена в графика, отец Ломбарди поясни, че е много вероятно Светият отец да проведе и среща с бившия кубински президент Фидел Кастро.

След срещата в президентския дворец, папата ще посети катедралата на Хавана, където ще се помоли на вечернята със свещеници, монаси и семинаристи от острова. Денят ще завърши със среща с младежи, която ще се проведе в Младежкия културен център на отец Феликс Варела. Очаква се в срещата участие да вземат няколко хиляди младежи.

В понеделник сутринта папата ще отпътува от Хавана за град Олгин, където ще отслужи меса на открито. След литургията папата ще се отправи към Лома де ла Круз, пространство над града, откъдето ще благослови Олгин. В следобедните часове папата ще отпътува за Сантяго де Куба и ще посети семинарията Сан Базилио, където ще проведе среща с епископите на Куба. Семинарията се намира в близост до светилището на Дева Мария на Милосърдието. Отец Ломбарди отбеляза значимостта на това светилище не само за местните католици, но и за всички кубинци. Посещението на папата ще съвпадне с честването на 100-годишнината от провъзгласяването на Дева Мария на Милосърдието за покровителка на Куба.

След срещата си с епископите, папата ще завърши деня със съвместна молитва с епископите в Светилището. Отец Ломбарди поясни, че Светият отец ще „изрече две красиви молитви“, първата от която ще бъде повторение на молитвата на Бенедикт XVI, произнесена по време на посещението му през 2012 г., а втората е написана от самия Франциск. Той също така ще поднесе цветя пред иконата на Светата Дева на Милосърдието.



Посещение в Съединените щати

В последния ден от престоя си в Куба, папа Франсиск ще отслужи литургия в светилището на Дева Мария на Милосърдието, последвана от среща със семействата в катедралата на Успението на Дева Мария в Сантяго.

След това папата ще отпътува от Куба и ще пристигне на военната база във Вашингтон, където ще бъде посрещнат от президента на САЩ Барак Обама, първата дама Мишел Обама и техните дъщери. Оттам папата ще отпътува за Апостолическата нунциатура във Вашингтон.

На следващия ден папата ще бъде официално посрещнат от своя домакин на церемония в Белия дом. Отец Ломради посочи, че подобно на предишните папски посещения в Белия дом, се очаква атмосферата да бъде „празнична“. След като папата и американския президент направят обръщения, двамата ще проведат частна среща.

След това Светият отец ще посети катедралата „Св. Матей“, където ще проведе среща и ще направи обръщение пред 400-те американски епископи. В следобедните часове той ще се отправи към Светилището на непорочното зачатие, където ще председателства литургията по канонизацията на блажения Джуниперо Сера.

В четвъртък, 24-ти септември, папа Франциск ще пристигне на Капитолия, където ще се проведе съвместното заседание на двете камари на Конгреса на САЩ. След речта си, той ще се отправи към Ротондата на Капитолия, от балкона на която ще благослови събралите се на Националния площад хиляди вярващи. После папата ще проведе среща с бездомници в църквата „Св. Патрик“, откъдето ще се отправи за летището на път за Ню Йорк.

При пристигането си на летище „Джон Кенеди“ в Ню Йорк, той ще бъде ескортиран от хеликоптер до катедралата „Свети Патрик“ в Манхатън. Там той ще оглави вечернята с духовенството на града. В петък папата ще се отправи към централата на Организацията на обединените нации, където ще направи обръщение към 69-ата Генерална асамблея на ООН, а преди това ще има среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Той също така ще положи цветя на мемориала на служителите на ООН, загинали по време на изпълнение на служебните си задължения.

След това папа Франциск ще се отправи към Кота Нула, където ще вземе участие в междурелигиозна среща на мястото на терористичните атаки срещу Световния търговски център от 11 септември. Светият отец ще посети и мемориалния музей, а след това ще се отправи към Харлем, където ще проведе среща с имигрантски семейства в града, преди да отслужи литургия на Медисън Скуеър Гардън.



Световна среща на семействата

В събота, 26 септември, Светият отец ще отпътува за Филаделфия, където в катедралата „Св. Св. Петър и Павел“ ще отслужи меса с духовници и вярващи от града.

След литургията, папата ще се отправи към Националния исторически парк на независимостта, където ще присъства на среща за религиозната свобода с испанската общност. Вечерта той ще вземе участие в съвместната молитва-бдение, организирана в рамките на Световната среща на семействата.

През последния ден от визитата си, папата ще се срещне с епископите, участващи в Световната среща на семействата. Оттам той ще посети затворниците от изправителния дом „Фромхолд“. Накрая ще отслужи заключителната литургия за Световната среща на семействата. На международното летище във Филаделфия Светият отец ще се срещне с организатори и доброволци от Световната среща. На церемонията по неговото отпътуване се очаква да присъства вицепрезидента Джо Байдън и други висши държавни служители.


Източник: www.zenit.org