Новини

ОРДЕН „МАДАРСКИ КОННИК“ ПЪРВА СТЕПЕН ЗА КАРДИНАЛ ЛОРИС КАПОВИЛА

ОРДЕН „МАДАРСКИ КОННИК“ ПЪРВА СТЕПЕН ЗА КАРДИНАЛ ЛОРИС КАПОВИЛА ОРДЕН „МАДАРСКИ КОННИК“ ПЪРВА СТЕПЕН ЗА КАРДИНАЛ ЛОРИС КАПОВИЛА ОРДЕН „МАДАРСКИ КОННИК“ ПЪРВА СТЕПЕН ЗА КАРДИНАЛ ЛОРИС КАПОВИЛА
Апостолическият екзарх Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, участва в делегация посетила на 26 октомври кардинал Лорис Франческо Каповила. На специална церемония в Сото ил Монте (Италия) посланикът на България при Светия Престол и Суверенния Малтийски орден проф. Кирил Топалов връчи на кардинала орден „Мадарски конник“ първа степен, с който дългогодишният месемврийският архиепископ и сегашен кардинал бе удостоен за особено големите му заслуги за развитието на отношенията между България и Светия престол.
 
 
В делегацията участваха още посланикът на Малтийския орден в България Камило Дзуколи, посланикът на Ордена в Белград Алберто Ди Лука, дон Джанкарло Морозо енорийски свещеник в Боргоманеро.

 
 
На 14 октомври кардинал Лорис Каповила навърши 100 години и получи поздравления от папа Франциск и от италианския президент Серджо Матарела. В момента той е най-възрастният член на кардиналската колегия.

 
 
По случай юбилея, кардинал Каповила получи и два медала от Суверенния Малтийски орден.

 
 
Публикуваме словото на посланик Топалов по време на церемонията по връчването на високото държавно отличие.


Ваше Високопреосвещенство,

Кардинал Лорис Франческо Каповила,

 
 
За мен е особено голяма чест да изпълня поръката, дадена ми от Българската държава, да Ви връча високия орден „Мадарски конник” – Първа степен, с който се увенчават чужденци с  големи заслуги за развитието на отношенията на България с други страни.
 
 
Като личен секретар и най-близък помощник на светия Йоан ХХІІІ, обичания от всички нас „български папа” Ронкали, а от 1971 г. и като носител на неговата титла „Месемврийски архиепископ”, Вие неуморно се грижите за увековечаването на неговите дела както като папски пратеник в България през 1925-1934 г., така и по-късно, като папа на Католическата църква. Припомняте неговите грижи за бедните и за пострадалите от голямото земетресение в Южна България, усилията му за спасяването на живота на българите - бежанци от Одринска Тракия и от Македония,   за сближаването на различните християнски общности в България, за спасяването на много български евреи през Втората световна война и още редица други негови искрени жестове  на християнска любов и солидарност, достойни за великата му личност и за мисията му като духовен водач на Католическата църква.
 
Неуморно, вече много десетилетия, Вие подчертавате при всеки удобен случай не само големите грижи, които папа Йоан ХХІІІ полага за духовното здраве и просперитета на българския народ, но и несекналата до края на дните му топла обич към нашите сънародници. С особено вълнение припомняте винаги неговото сърдечно и искрено послание към българите в цял свят, че  където и да се намира по света, на неговия прозорец винаги ще свети една свещ за българите, които се нуждаят от подслон и закрила…
 
 
Нека този орден да върне поне малка част от нашия дълг към делото Ви. Нека той носи в живота Ви и част от светлината на онази свещ, която винаги ще свети за българите, която винаги ще напомня и за голямата любов, която всеки българин ще пази в сърцето си за папа Ронкали и за Вас.
 
 
Пожелавам Ви и през второто столетие на своя възвишен живот да запазите енергията на мисълта и добротата на сърцето си, с които Бог е благословил цялото първо Ваше столетие.


Проф. Кирил Топалов, посланик на България при Светия престол
14.10.2015 г.