Новини

ПИСМО ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДО

Н. Пр. Румяна Бъчварова
Заместник министър-председател
по коалиционната политика и държавната администрация
Министър на вътрешните работи
ул. „6-ти септември” 29, 1000 София


Уважаема госпожо Министър,


повод за настоящето писмо е изключително неприятен случай, жестоко нападение на свещеници на Католическата църква в град Бургас. Медиите в България разпространиха случая и с нашето писмо ние искаме да имаме Вашето мнение и уверението, че Католическите духовници в България наистина могат да се чувстват сигурни под закрилата на българската полиция и служителите на Министерството на вътрешните работи.


Въпросното лице, Горан Горанов от гр. Бургас, е нанесло значителни телесни увреждания на нашите двама свещеномонаси Марек Хмелевски и Михал Шлахцяк, дошли от Полша, за да ни помагат в служението, и станали жертва на жестокото нападение. В кратко историята на случая е следната: на 27 февруари тази година Горан Горанов е бил в нашия  храм на ул. Цар Петър 5, и е нарушил олтарното пространство, Като е влезнал в него и започнал да си взима от цветята, и това не за първи път. Свещеникът му е казал, че това не е възможно. В неделя 28 февруари, в 17.45, преди отслужване на неделната служба, той е връхлетял в храма, започнал да крещи, да гони двамата свещеници и на един от тях, отец Марек Хмелевски, нанася удари, при което той е бил окървавен. За съжаление не е имало неделна служба за богомолците. Извикана е медицинска помощ и полиция, която от своя страна е посъветвала свещениците, на следващия ден, 29 февруари, да подадат жалба.
 

Всичко това е извършено и същия ден вечерта е дошъл да служи друг свещеник, поради страх от ново посегателство. Преди започване на литургията въпросното лице, Горан Горанов, е влезнал отново в храма и е била извикана веднага полиция, която е дошла и го е отвела. Службата е била отслужена и когато е приключила, Горанов е връхлетял вътре в храма отново и започнал да нанася побой на двамата свещеници, отец Марек, който е бил повален на земята в кръв и отец Михал, който се е намесил за да престане побоя, при което и на двамата са нанесени силни юмручни удари в лицето и в момента са с контузии и счупени носове. Вярващите, които са били на службата свидетелстват за това. При побоя Горан Горанов изпуснал часовника си, който по-късно е намерен в храма. Свещениците са били откарани в спешна помощ и там освидетелствани от лекарите. Тези свидетелства са представени в Бургаската полиция.
 

Горанов е успял да избяга, при което полицията е започнала да го издирва. Вчера, 1 март 2016г, за съжаление за първи път нашият храм е останал затворен и не е имало служба, поради страх от ново посегателство, което се е и случило. Горанов е дошъл и е блъскал по затворената църковна врата с камъни. Свещениците отново са повикали полиция и от последните сведения на българските медии разбираме, че той е задържан и може би трябва да изтърпи някаква предишна присъда от 6 месеца затвор.


Ние се питаме с основание какво ще стане след това с нашите свещеници и нашите храмове в гр. Бургас? Каква е сигурността, която ние имаме, изпълнявайки хуманните си задължения на духовни ръководители на нашето общество? С какво сме защитени и как да бъдем спокойни когато проповядваме от амвона на нашия народ да живее християнските си добродетели, в които той е кръстен вече повече от хиляда години?


Уважаема госпожо Министър, в навечерието сме на официалното посещение на Държавния секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, по покана на българския Министър Председател, Бойко Борисов. Не знаем по какъв начин да разбираме този инцидент, който е изключително тежък за нас като Католическа църква, която има вековно присъствие в България. Не знаем какво обяснение да дадем на нас самите, на нашите богомолци, които са дълбоко обезпокоени от случилото се, и съответно при посещението на кардинал Паролин в нашето Отечество.


Може би Вие ще ни помогнете, с Вашето разследване и съответни решителни мерки, да имаме отговор пред всички, които ни питат какво става с Католическата църква и нейните служители в България.


Приемете госпожо Министър нашите дълбоки уважения към Вас и поверената Ви институция.


Епископ Христо Пройков
Апостолически екзарх
Председател на Епископска конференция на Католическата църква в България