Епископ

Епископ Епископ Епископ Епископ

На 8 април 2024 г., Светият престол публикува решението на папа Франциск да назначи нов епископ на епархията „Свети Йоан XXIII“ за католиците от източен обред в България. Новината е съобщена от пресслужбата на Ватикана, а също и в София от Н.В.Пр. Христо Пройков в присъствието на апостолическия нунций монс. Лучано Суриани, пред духовенство и верни от епархията в катедралния храм „Успение Богородично“.

 

 

 

На 6 юли 2024 г. Негово Високопреподобие отец Петко Вълов е ръкоположен тържествено за епископ на Софийската епархия "Св. Йоан XXIII". Епископското ръкоположение е извършено в катедралния храм на католическата епархия "Св. Йоан XXIII" на булевард "Монтевидео" 15 в София.

 

 

 

Негово Високопреосвещенство Петко Вълов е роден в София, на 8 януари 1966 г. Баща му Никола Вълов е православен и е бил политически затворник в лагера в Белене, а майка му - Димитрина Вълова, е католичка от източен обред. Едната сестра на майка му - Сузана, е монахиня евхаристинка в София. Има брат, Йоаким Вълов, който е женен и живее в САЩ.

 

 

 

 

 

Н.В.Пр. епископ Петко е завършил гимназия в София, след което е отбил военна служба за две години в строителни войски. От 1986 до 1988 г. е следвал в Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" в София и се е дипломирал като зъботехник. През 1990 г. е изпратен като семинарист в Урбанския папски колеж в Рим и следва философия в Папския университет Урбаниана. От 1992 до 1997 г. постъпва в Папския гръцки колеж, като завършва богословие в Григорианския папски университет. От 1995 до 1997 г. следва магистърска степен по нравствено богословие в Академията "Алфонсиана" към Папския Латерански университет в Рим.

 

 

 

Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията "Св. Йоан XXIII", в която е протойерей.

 

 

 

Н.В.Пр. Петко от 1999 г. е енорийски свещеник в енорията "Успение Богородично", в село Ново Делчево. От 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. От 2020 г. е генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България. От 2009 г. е иконом и канцлер на софийската епархия "Св. Йоан XXIII". От 2022 г. е председател на Изпълнителния съвет на "Каритас София". От 2013 г. е председател на надзорния съвет на благотворителната епархийна фондация за жени в неравностойно положение "Рождество Христово".