Казанлък

Казанлък

Енория:  “Св. Йосиф”

Енорийски свещеник

Архимандрит Петър Немец

Богослужения
Сряда – 07.30 ч.
Четвъртък – 07.30 ч.
Петък – 17.30 ч. /лятно време/, 17.00 ч. /зимно време/
Събота – 07.30 ч.
Неделя  - 09.00 ч.

Вероучение:
За възрастни – неделя след св. Литургия.
За деца – неделя след св. Литургия
За младежи, брачни и предбрачни двойки - по договаряне.

Хор: В енория “Св. Йосиф” пеят всички енориаши, няма отделен хор.

Приемно време на енорийския свещеник:
постоянно

Адрес и контакти:

Католическа църква от източен обряд “Свети Йосиф”
Ул. Пейо Яворов, 13 - Казанлък 6100  
виж на картата на Google
sdbkaz@mail.orbitel.bg  виж още: Отци Салезиани  http://www.salezianibg.org/new/
тел. +359 431 62115

.

История на енориятаИсторията на Католическата църква от източен обряд в Казанлък е тясно свързана с учредяването на унията с Рим през втората половина на XIX век. През 1921 г. владиката Епифаний Шанов се завръща в родния си град Казанлък. Купува имот на улица „П. Яворов”, която пригажда за свое жилище и устройва една от стаите за параклис.
Поради нарастване броя на верните се решава къщата да се събори и да се построи нов енорийски дом и черква, която остава недоизградена. След 1944 година целият имот е одържавен и предоставен на „Арсенал” Казанлък за детска градина. В продължение на 40 години енорията в  Казанлък е обслужвана от приходящ свещеник.
В началото на деветдесетте години на ХХ век имотът е реституиран и върнат на Католическата Апостолическа Екзархия София. По молба на владиката Методи Стратиев през 1994 година в Казанлък присигат свещеници от католическото монашеско общество на Салезианите на Дон Боско от Чехия. Започва нов етап от живота на енорията. Доизграденият храм е посветен на свети Йосиф.

Благотворителна дейност

В енорията има изграден център за работа с деца и младежи “Оазис”. Отворен е вторник, сряда, четвъртък, петък, събота  от 14.00 до 17.00.
В енорията работи и фондация “Оазис”, която се занимава с материално и персонално поспомагане на организации, занимаващи се с проблеми на децата и младежите; организиране на хуманитарна помощ за социално слаби семейства, детски гардини, училища и здравни заведения; организизране на всякаква друга помощ за нуждаещи се.

Издания

Брошура /безплатна/.

.

Галерия