Новини

НОВИНИ ОТ ЕНОРИИТЕ В СОФИЯ

НОВИНИ ОТ ЕНОРИИТЕ В СОФИЯ

Седмицата премина под светлината на празника на светите апостоли Петър и Павел. С камбанен звън и тържествена света литургия, отслужена във всички католически енории в София, започна празничния 29 юни. По този начин Католическата църква чества и годишнината от понтификата на Негово Светейшество папа Бенедикт XVI.

 

В неделния празничен ден отец Петко Вълов отслужи празнична света литургия в Ново Делчево и се срещна с енориашите. А два дни преди това беше поканен за проповедник в католическата енория в с. Гостиля, Бяла Слатина, където на 2 юли участва в храмовия празник.

 

Празника Пресвето Сърце на Господ Исус беше тържествено чествано на 1 юли, петък, в католическата енория „СВ. Йосиф”. След вечерната литургия беше изложено Светото Причастие за обожание, пред Което клир и верни молиха с литаниите към Пресвето Сърце Исусово. На следващия ден, 2 юли, събота, бе поменато Непорочното Сърце на Дева Мария. След вечерната литургия по време на обожаването на Светото Причастие клир и верни възхваляваха Светата Дева и молиха Лоретанската литания.

 

На 11 юли Католическата църква чества и празника на Св. Бенедикт. Във всички католически енории в София ще бъде отслужена света литургия за Негово светейшество папа Бенедикт XVI, който в този ден чества своя имен ден.

 

8 години от смъртта на архимандрит Гавраил Беловеждов се навършват на 8 юли. В недалечната 2003 г. със света литургия Католическата църква в България каза своето последно сбогом на покойния архимандрит Гаврил, познат ни като енорийски свещеник в Тополовград до 1950 г. След което излежава 12-годишна присъда, скалъпено обвинен в шпионаж по време на втория процес срещу Католическата църква през 1952 г. Получава почетната титла архимандрит от архиепископ Методи Стратиев.

 

Започна записването и подготовката за участие в Международния християнски фестивал, който ще се проведе от 1 до 6 август в Белозем, Пловдив. Всички желаещи младежи на възраст от 14 до 30 години, могат да получат необходимата информация в католическата енория „св. Йосиф”.

 


Гергана Дойчинова