Новини

ПАПА ФРАНЦИСК: АЛЧНОСТТА - ИДОЛОПОКЛОНСТВО, КОЕТО УБИВА

ПАПА ФРАНЦИСК: АЛЧНОСТТА - ИДОЛОПОКЛОНСТВО, КОЕТО УБИВА

„Идолопоклонство, което убива“, което дори води до „човешки жертвоприношения“ – с тези тежки думи, изречени по време на месата, отслужена на 23 октомври, папа Франциск осъди днешното „необуздано консуматорство“ и „привързаност към парите“.
 

 

Папата обърна внимание на съществуването на толкова много хора, гладни за пари и земни блага, но които вече имат „предостатъчно“, а в същото време има толкова много „гладни деца, които нямат достъп до лекарства, до образование, които са изоставени“.
 

 

„Това идолопоклонство е причина много хора да умират от глад“, повтори папа Франциск, който привлече вниманието на присъстващите към трагедията на децата рохинги в Мианмар.
 

 

„Да помислим само за един случай: за 200 000 деца от етническата група рохинги, които се намират в бежански лагери. Там има 800 000 души, от които 200 000 са деца. Те нямат почти нищо за ядене, страдат от недохранване и липсата на лекарства“, обърна внимание Св. Отец, който след около месец ще посети Мианмар, а след това и Бангладеш.
 

 

„Молитвата ни трябва да бъде силна: Господи, обърни сърцето на хората, които се кланят на този бог, бога на парите“, продължи папата, като допълни: „Докосни и моето сърце, за да не изпадна и аз в този грях, за да мога да виждам“.
 

 

Привързаността към бога на парите също причинява войни, дори „вътре в семействата“, отбеляза папата, спомняйки си за кавгите между братята или родителите за наследството. „Всички знаем какво се случва, когато залогът е наследството: семейства се разделят и намразват“, посочи той.
 

 

Единственият възможен друг път е обогатяването от Бог. „Богатство, но от Бог“, утвърди той. Не говоря за „презрение към парите“, а за „алчността“ , за живота, „привързан към бога на парите“.
 

 

В своите размисли папата се спря на притчата за богаташа, предадена в Евангелието на Лука (12:13-21). Човекът от тази притча в крайна сметка се оказва жертва на „необуздано консуматорство“, на желанието да има „повече богатства“, до степен на гадене.
 

 

За съжаление, човекът, който става „роб на парите“ не е част от миналото, той е „реалност от днес“, каза папа Франциск и го повтори: „реалност от днес“.
 

 

„Има толкова много хора, които живеят, за да обожават парите, превръщат парите в свой бог“, обясни той. „Има толкова много хора, които живеят само заради това и накрая животът им е лишен от смисъл“; хора, които трупат съкровища за себе си, но не знаят какво означава да бъдеш „обогатен от Бог“.
„Виждате защо нашата молитва трябва да бъде силна, търсеща, укрепена в Бог, Който е основата на нашето съществуване“, заключи папата, който прикани всички да се обърнат със „силна“ молитва Бог да обърне сърцата на хората и да не ги оставя „да се прекланят пред бога на парите“.
 

 

Източник: www.zenit.org