Новини

ЗАВЪРШИ 24-ТА СРЕЩА НА СЪВЕТА НА КАРДИНАЛИТЕ

ЗАВЪРШИ 24-ТА СРЕЩА НА СЪВЕТА НА КАРДИНАЛИТЕ

На 26-и април 2018 г. говорителят на Ватикана Грег Бърк даде брифинг, на който информира за резултатите от 24-та среща на „Съвета на кардиналите“, посветена на реформата на курията, проведена от 23-и до 26-и април.
 

 

Съветът на кардиналите се състои от девет прелата: кардинал Джузепе Бертело -  президент на Папската комисия за държавата Ватикана; кардинал Франсиско Ксавиер Еразурис Оса – почетен архиепископ на Сантяго де Чили; кардинал Освалд Грасиас – архиепископ на Бомбай, Индия; кардинал Райнхард Маркс – архиепископ на Мюнхен, Германия; кардинал Лорен Монсенгво Пасиня – архиепископ на Киншаса, Демократична република Конго; кардинал Шон Патрик О’Мали – архиепископ на Бостън, САЩ; кардинал Джордж Пел – префект на Секретариата за икономиката, Австралия (който не взе участие в настоящата сесия) кардинал Оскар Андрес Родригес Марадияга – архиепископ на Тегусигалпа, Хондурас, и кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана.
 

 

В сесията участие взеха всички членове на съвета, с изключение на кардинал Пел.  Говорителят посочи, че папата е участвал лично във всички срещи, с изключение на тази на 26-и април сутринта, заради редовната Обща аудиенция. Работните сесии са се провеждали всяка сутрин 9:00 до 12:30 часа и следобед от 16.30 до 19:00 часа, като са били посветени на изясняване на въпроси, свързани с някои от дикастериите в курията.
 

 

Според съобщението за пресата, публикувано от Прес-офиса на Ватикана, основната част от работата е била посветена на обсъждане на проекта за нова Апостолическа конституция за Римската курия. След като проектът бъде завършен окончателно, което ще отнеме още известно време, кардиналите ще одобрят текста, който ще бъде предоставен на Светия отец за по-нататъшни консултации и окончателно утвърждаване.
 

 

Сред множеството теми, залегнали в подготовката на новия документ, много от които вече са били обсъдени на предишните сесии на Съвета на кардиналите, има някои, които са особено важни. Сред тях са: Римската курия в служба на Светия отец и на конкретните църкви; пастирския характер на дейността на курията; създаването и функционирането на Трети отдел в Държавния секретариат, възвестяването на Евангелието и мисионерския дух като начин на мислене, който да характеризира дейността на цялата Курия.
 

 

Кардинал Шон О'Мали, отбеляза Грег Бърк, е запознал останалите участници в Съвета с големите усилия, полагани по целия свят за защита на децата и уязвимите възрастни. Архиепископът на Бостън е посочил, че по време на проведена наскоро пленарна среща, Папската комисия за закрила на непълнолетните е изслушала свидетелствата на новоназначените членове, идващи от Бразилия, Етиопия, Австралия и Италия. Той също приветства и присъствието на групата от Обединеното кралство Survivor Advisory Panel.
 

 

Кардинал О'Мали също така е изтъкнал голямата посветеност и компетентност на членовете на Комисията, които представят много добре културното многообразие по света. Той също е поставил акцент върху необходимостта от запознаване с опита на хората, продължаване на усилията за вслушване в жертвите и техния опит.
 

 

Кардиналите са изслушали и монсеньор Лусио А. Руиз, секретар на Секретариата по комуникациите, който е представил пред кардиналите хода на реформата на пресслужбата на Ватикана.
 

 

Настоящата 24-та среща на Съвета на кардиналите беше втората среща за 2018 г. Следващата среща е насрочена за 11-13 юни 2018 г.
 

 

Източник: www.zenit.org