Новини

ПИСМО НА СИНОДАЛНИТЕ ОТЦИ ДО МЛАДИТЕ ХОРА

ПИСМО НА СИНОДАЛНИТЕ ОТЦИ ДО МЛАДИТЕ ХОРА

„Нашите слабости не трябва да ви възпират; нашите пропуски и грехове не трябва да пречат на вашето доверие.“
На 28 октомври 2018 г. папа Франциск отслужи Меса в базиликата „Св. Петър“ по повод закриването на Редовната генерална асамблея на Синода на епископите по темата „Младите хора, вярата и различаването на званията“.
В края на месата беше прочетено и писмото до младите хора, изготвено от синодалните отци. В писмото се казва:


Писмо на Синодалните отци до младите хора

Ние, синодалните отци, се обръщаме към вас, младите хора по света, с думи на надежда, доверие и утеха. Тези дни се събрахме, за да се вслушаме в гласа на Исус, „вечно младият Христос“, и да различим в Него множеството ваши гласове, вашите възторжени викове, вашият плач или мълчание.

Запознати сме с вашите вършени търсения, изпълнени с надежда пътешествия, болката и страданието, които са част от вашите копнежи. Сега искаме да чуем вашите слова, искаме да споделим вашата радост, за да се превърнат вашите очаквания в реалност. Уверени сме, че чрез вашия житейски ентусиазъм вие сте подготвени да се присъедините, за да могат мечтите ви да станат реалност и да се въплътят в историята.

Нашите слабости не трябва да ви възпират; нашите пропуски и грехове не трябва да пречат на вашето доверие. Църквата е наша майка, тя не ви изоставя, тя е готова да ви съпроводи по нови пътища, до по-висши измерения, където повеите на Духа са по-силни и разсейват мъглата на безразличието, повърхностността и обезсърчението.

Когато светът, толкова обичан от Бог, че Той пожертва Своя единствен Син, Исус, е фокусиран върху материалните неща, върху краткосрочните успехи, върху удоволствията, когато този свят смазва най-слабите, вие трябва да му помогнете да се вдигне отново и да обърне взора си към любовта, красотата, истината и справедливостта.

В продължение на един месец ние вървяхме заедно с някои от вас и с мнозина други, които бяха единени с нас в молитвата и съчувствието. Искаме да продължим това пътуване до всички части по света, където Господ Исус изпраща своите мисионерски ученици.

Църквата и светът имат остра нужда от вашия ентусиазъм. Направете така, че ваши следовници по този път да бъдат най-уязвимите хора, бедните и наранените от живота.

Вие сте настоящето, бъдете и светлото бъдеще.


Източник: www.zenit.org