Новини

IN MEMORIAM за Камило Дзуколи

IN MEMORIAM за Камило Дзуколи

Апостолическият екзарх Христо Пройков поднася своите съболезнования на семейството на Н. Пр. Камило Дзуколи, посланик на Малтийския орден, голям приятел на България и на католическата общност у нас. Камило Дзуколи почина внезапно на 3 февруари 2019 година в Рим.

След откриването на посолството през 2005 година, Камило Дзуколи е вторият посланик на Ордена в София. Благодарение на неговата неуморна дейност, и на огромната любов, която таеше към България в сърцето си, у нас бяха реализирани 460 хуманитарни, болнични, социални и образователни инициативи в 177 различни населени места. Много от тези дарения бяха предназначени за нуждите на католическите енории, тъй като Дзуколи проявяваше особено внимание към нашата Църква. Той бе и личен приятел на много от свещениците в България.

Чест гост в Екзархията в София, именно там посланикът получи високото отличие Орден "Свети Григорий Велики" при Светия престол през 2014 година.

Нашата гореща молитва е Господ да го приеме в своето царство, защото Дзуколи беше брилянтен дипломат, невероятен човек, примерен съпруг и баща. Мислите ни се отправят и към неговата съпруга Урсула и децата му - Джулио и Костанца, нека бремето на тяхната неутешива скръб да стане по-леко с Божията помощ!

Вечен покой дай му Господи и вечна светлина да го озари, нека в мир да почива.


Кратка биография на Камило Дзуколи:


Роден на 16 юли 1957 година в Изео (Бреша), Дзуколи имаше много богат публичен живот, живот, в който се открояваше неговият висок морал и неизменната му вярност към благородните идеални, които той не предаде никога, остана им верен до край. През 1979 година той е сред основателите на италианския комитет за издигането на Роналд Рейгън за президент.

През 1986 година е избран за зам. генерален секретар на Европейската народна партия, по времето на гереналния секретар Жак Сантер. Преизбран е през 1990 година и от 1993 до 2001 година е секретар и началник на кабинета на Емилио Коломбо, председател на Европейския съюз на християндемократите, бивш министър-председател на Италия и бивш министър на външните работи. По време на 13-то Народно събрание е началник на политическия кабинет на Густаво Селва, тогавашният председател на парламентарната група на Национален алианс в Камерата на депутатите. Неговото сътрудничество с Густаво Селва продължава и по времето на оглавяваната от него Комисия по външните работи в Камерата на депутатите.