Новини

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ПРЕД СРЕЩАТА „ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА В ЦЪРКВАТА“

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ПРЕД СРЕЩАТА „ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА В ЦЪРКВАТА“

 

От 21 до 24 февруари 2019 г. във Ватикана се проведе среща, озаглавена „Защита на децата в Църквата“, посветена на случаите на сексуално насилие над непълнолетни в Църквата. На срещата участие взеха ръководителите на всички национални епископски конференции от повече от 130 държави. Те изслушаха свидетелства на жертви на сексуалното насилие, включително и доказателства за случаи на прикриване на това насилие от страна на духовници. В края на срещата, на 24 февруари 2019 г. папа Франциск направи следното обръщение:

  

Скъпи братя и сестри,

  

Благодаря на Господ, Който ни съпровожда през тези дни, благодаря и на всички вас за църковния дух и посвещение, които демонстрирате щедро и всеотдайно.

  

Работата ни тези дни ни накара още веднъж да осъзнаем, че бедствието на сексуалното насилие над непълнолетни е и исторически е бил широко разпространено явление във всички култури и общества. Едва в последно време то стана обект на систематично изследване, благодарение на промените в общественото мнение по отношение на един проблем, приеман в миналото за табу; всеки знаеше за неговото съществуване, но никой не говореше за него. Припомням и жестоката религиозна практика, широкоразпространена някога в определени култури, на жертвоприношението на човешки същества, често деца, в езически ритуали. Ала дори и днес статистическите данни за сексуалното насилие над непълнолетни, събирани от различни национални и международни организации и агенции (Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Интерпол, Европол и др.), не могат да опишат истинския размер на този проблем, който често остава подценен, защото много от случаите на сексуално насилие остават недекларирани, особено когато те са извършени вътре в семействата.

  

В действителност жертвите рядко се осмеляват да говорят и да потърсят помощ. Причината за това нежелание може да бъде срам, объркване, страх от отмъщение, различни видове чувство за вина, недоверие към институции, културно и социално обусловени фактори, но също и липса на информация за възможностите и институциите, които могат да окажат подкрепа. Страданието по трагичен начин води до огорчение, до самоубийство или понякога дори до отмъщение, чрез извършване на същите неща. Сигурно е само, че милиони деца по света са жертви на експлоатация и сексуално насилие.

  

Тук е важно да бъдат цитирани цялостните данни, макар според мен те да остават частични, за проблема на глобално равнище, а сетне и данните за Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка и Океания, за да стане ясна дълбочината и големината на тази чума в нашите общества. За да бъдат избегнати излишни спорове, още в самото начало ще посоча, че споменаването на конкретни страни е единствено заради наличните статистически данни, предоставени в докладите на споменатите организации.

  

Първата истина, която се налага от наличните данни е, че извършителите на това насилие, на актове на физическо, сексуално или емоционално насилие, са предимно родители, роднини, съпрузи на малолетни булки, възпитатели и учители. Освен това, според данните на УНИЦЕФ от 2017 г. за 28 държави в света, 9 от всеки 10 момичета, които са били подложени на принудителни сексуални отношения, разкриват, че са станали жертва на някои, когото познават или който е бил близък на тяхното семейство.

  

Според официалните данни на американското правителство, в Съединените щати над 700 000 деца всяка година стават жертва на актове на насилие и малтретиране. Според данните на Международния център за изчезнали и експлоатирани деца (ICMEC), 1 от всеки 10 деца става жертва на сексуално насилие. В Европа жертва на сексуално насилие са станали 18 милиона деца .

  

Ако вземем за пример Италия, в доклада на Telefono Azzurro от 2016 г. се посочва, че 68,9% от актовете на насилие са били извършени в дома на малолетния.

  

Актовете на насилие се случват не само у дома, но и в кварталите, училищата, спортните съоръжения, за съжаление също и в църковните помещения.

  

Проведените през последните години изследвания върху проблема със сексуалното насилие над малолетни също доказват, че развитието на интернет и комуникационните технологии е довело до значително разрастване на случаите на насилие, извършени онлайн. Порнографията се разпространява бързо по целия свят по интернет. Бичът на порнографията се е разширил до такава тревожна степен, че причинява психологически вреди и уврежда отношенията между мъжете и жените, както и между възрастните и децата. Това явление бележи постоянен ръст. Трагично е, че значителна част от порнографската продукция е свързана с непълнолетни, което води до дълбоко увреждане на тяхното достойнство. Проучванията в тази област - тъжно - документират, че това се случва по все по-ужасен и насилствен начин, дори до степен насилието над малолетни да бъде поръчвано и гледано на живо по мрежата.

  

Тук като позитивни примери бих споменал Световния конгрес, проведен в Рим на тема „Достойнство на децата в дигиталната епоха“, както и първият Форум на Междурелигиозния алианс за по-безопасни общности, посветен на същия въпрос и проведен в Абу Даби миналия ноември.

  

Друг бич е сексуалният туризъм. Според данните за 2017 г., предоставени от Световната туристическа организация, всяка година 3 милиона души пътуват по целия свят, за да имат сексуални отношения с непълнолетни.  Поразително е, че извършителите на тези престъпления в повечето случаи дори не съзнават, че извършват престъпление.