Новини

СПЕЦИАЛНО ОТЛИЧИЕ ОТ БАН ЗА МОНС. СТРАХИЛ КАВАЛЕНОВ

Днес на официална церемония в БАН, викарият на Никополска епархия, монс. Страхил Каваленов бе награден с "Почетен знак с лента" на Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Отличието му бе връчено от директора на Института проф. Веселин Петров, за цялостно сътрудничество между ИИОЗ на БАН и  Никополска епархия, а самата церемония бе открита от доц. Кирил Карталов. През годините монс. Страхил Каваленов бе участник и главен организатор на редица събития, както във Велико Търново, така и в София, представящи личността и понтификата на Папа Франциск, Втория Ватикански събор, енцикликите Laudato si и Pacem in terris. Сред тях се отличават конференцията "Християнските корени на Европа" и изложбата "Папството и българите". Той е първият католически духовник с подобно отличие от БАН. На събитието присъстваха още монс. Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България и апостолически епарх, представители на Православната църква, католически свещеници, интелектуалци и много католици от София.


След награждаването монс. Каваленов прочете академична лекция на тема "Възможности за духовно развитие на съвременния човек", в която представи различните перспективи на пътя към вярата в светлината на апостолическото насърчение на Папа Франциск "Evangeli Gaudium". Той завърши своето изложение с думите "За да дава плодове евангелизацията - възвестяването на Бога, са нужни християнски общности и отделни верни, които да бъдат огледала и израз на една бедна Църква - Църква за бедните, мисионерска Църква. "За мен това отличие е голяма чест - сподели монсеньор Страхил, - "тъй като то подчертава, че разпространяването на евангелското семе и на учението на папите и на Църквата в научните среди получава висока оценка в България. Надявам се това сътрудничество между Никополска епархия и БАН да продължи на всички нива".


Дискусията продължи с участието на д-р Тони Николов, главен редактор на портал "Култура" и проф. Нина Димитрова от БАН. Тони Николов подчерта перспективите във вярата пред съвременния човек и търсенето на мярата в битката за индивидуализма, докато проф. Димитрова зададе въпрос към монс. Каваленов за биоетиката.


В своето изказване монс. Христо Пройков благодари за високото отличие и за признанието на монс. Каваленов, което е знак на уважение и голяма радост за цялата Католическа църква. Изтъквайки многобройните качества на монс. Страхил, които той щедро е поставил в служба на хората и на Църквата, апостолическият епарх подчерта важността на вярата и на свидетелството в неговия живот. Той цитира сцена от грузинския филм "Покаяние" на режисьора Тенгиз Абуладзе, където се говори за пътя към храма в една епоха, когато храм вече няма. "Дори и храмовете да ги няма - каза монс. Пройков, пътят на вярата, който води до Бога, винаги ще съществува".