Новини

ПРОПОВЕД НА ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ ПО СЛУЧАЙ ИЗДИГАНЕ НА КАТОЛИЧЕСКА АПОСТОЛИЧЕСКА ЕКЗАРХИЯ В ЕПАРХИЯ, В СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ 2019 Г.

ПРОПОВЕД НА ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ ПО СЛУЧАЙ ИЗДИГАНЕ НА КАТОЛИЧЕСКА АПОСТОЛИЧЕСКА ЕКЗАРХИЯ В ЕПАРХИЯ, В СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ 2019 Г.
Ваше Високо Преосвещенство кардинал Леонардо Сандри, Префект на Конгрегацията за Източните Църкви,
Ваше Превъзходителство г-н. президент на Република България,
Ваше Благоговейнство доц. д-р. отец Иван Иванов, представител на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, на когото поднасям моите почитания и Ви моля да предадете най-искрени поздрави и благопожелания.

 
Скъпи братя в епископата,

 
Уважаеми представители на правителството и парламента,

 
Ваши Превъзходителства господа посланици,

 
Уважаеми представители на религиозните общности в България,

 
Преподобни духовници в България, драги гости, скъпи верни.

 

 

Изминалата година бе белязана от исторически събития за Католическата Църква в България и за нашата Екзархия.
 

В историята на България за втори път преживяхме радостта да посрещнем папа в нашите земи. През месец май на изминалата година 2019 дойде сред нас в България папа Франциск, като посланик на мира, в духа на енцикликата на папа Йоан XXIII „Pacem in teris“ (Мир на земята). Неговото присъствие между нас беше повод за насърчение във вярата и  доказателство, че сме част от голямото католическо семейство на универсалната Църква.
 

Няколко месеца след това, на 11 октомври 2019 г., Свети отец папата отвори нова страница в историята на Католическата църква от източен обред в България, въздигайки Католическата Екзархия в Епархия, посветена на свети Йоан XXIII, папа римски. И ето че днес, 7 декември, Негово В. Пр. кардинал Леонардо Сандри, Префект на Конгрегацията за Източните църкви е сред нас, за да осъществи решението на папа Франциск, поставяйки начало на новата история на нашата Епархия. 
 

1925 г. папа Пий XI, изпраща сред нас архиепископ Анджело Джузепе Ронкали като Папски легат, с мисията да организира живота на Католическата църква от Източен обред в България – нашата Църква. Първата година от своето пребиваване в България той живее тук, служи в този храм и проповядва от това място. Пътува навсякъде из България, за да опознае живота на цялата Католическа църква.  Особено е привлечен от красотата и духовността на град Несебър, което го кара да иска от папата да промени титлата му от Аерополски на Месемврийски. Неговите грижи дават плод. Назначен е първият екзарх на Католическата църква от Източен обред, Кирил Куртев, който е ръкоположен а епископ в Рим, в базиликата свети Климент.
 

1946 година, когато Ронкали е вече нунций в Париж, участва в Парижката мирна конференция след войната, и когато българската делегация влиза в залата, той се изправя и извиква: „Да живее България!“, което променя положително настроението сред участващите към нашата страна. 
 

Малко преди да отпътува от България на нова мисия, закупува терен в Горна баня, за бъдеща семинария, която  не е осъществена, но днес на този терен се издига храм, който носи неговото име като светец. 
 

А когато в 1958 г. е избран за папа, в своето първо тронно слово той казва: „Един народ трудолюбив, народ с кураж, народ, който знае да обича, народ, който се жертва за много каузи.“ Всички мислят, че е той говори за своя народ, италианския, но той продължава: „Този народ се казва български народ.“ Тази обич към България запазва до последния си дъх, дори в агонията. Затова италианците го наричат „Български папа“ и той остава в историята като такъв. 
 
Всичко е в ръцете на Бога, няма нищо случайно. Провидението си служи чрез хората. Днес папа Франциск дава името на папа Йоан XXIII на нашата нова Епархия, с което той увековечава спомена, който пазим за Добрия папа Йоан XXIII и благодарността която изпитваме за всичко, което той е направил за нашата Църква от източен обред в България. 

Една синовна благодарност на Свети отец папата за вниманието към нашата Църква! Една искрена благодарност на Негово Високопреосвещенство кардинал Сандри, който от много години, е начело на Конгрегацията за Източните църкви и винаги е с нас. 
 

Изразявам признателност към Негово Превъзходителство г-н. Президент на Република България и към представителите на другите институции в България, които в днешния тържествен ден са с нас. Тяхното присъствие и участие в нашия празник е доказателство за признанието на достойното присъствие от векове на Католическата църква в България и нейните заслуги и принос в историята на нашето отечество.
 

Благодарност на Негово Преосвещенство Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически нунций в България, който е с нас като представител на Светия престол и като достоен продължител на мисията на папа Ронкали. Поднасям своето уважение към техни превъзходителства посланиците, с които в днешния ден сме заедно.
 

Благодарност към всички епископи и духовници, дошли със своите верни, по този случай, за да споделят с нас духовната радост. Особена Благодарност на духовните представители на другите религиозни общности в Българя. Искрена Благодарност и признателност към всички свещеници монаси и монахини които работят в нашата епархия и към всички вас, драги верни. Събитието което изживяваме днес е плод на вашата ревностна работа и твърдост във вярата.
 

Ваше Високо Преосвещенство кардинал Сандри, Вие избрахте днешния ден, 7 декември, за издигане на нашата Екзархия, ден в който се чества Св. Амброзии Медиолански, един от четиримата велики църковни учители на запада. Той е епископ на Милано от 374 г. до смъртта си. Живее в трудни времена. Бори се с Арианската ерес, започващите варварски нашествия, евангелизиране на езичниците, развива ревностно пасторална дейност, задава модел за отношението със светската власт (тогава Римската империя), води борба за мир и законност (също като папа Йоан  XXIII). Създава амвросианския обред, с амвросианската литургия, която и днес се служи в Миланската епархия. Още тогава в началото на летоброението, Църквата приема наличието на различни обреди, които са нейното богатство и същевременно които служат в тези обреди живеят в единство с Рим. И ние с нашия източен обред тук в България се чувстваме горди, че сме част от това богатство на вселенската църква.
 
Да си пожелаем Божия благослов да ни съпътства в идните години, чрез покровителството на свети Йоан XXIII, Папа римски. Амин.