Новини

ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ

ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ
На 11 октомври т.г. папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в София в ранг на Епархия, възлагайки ѝ името „Софийска епархия св. Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България“. 

 
За първи епархиен епископ бе назначен Негово Преосвещенство Христо Пройков. За формалното издигане на епархията и въвеждането на новия епископ папата изпрати кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви. 

 
На 7-и декември, в катедралния храм на новата епархия „Успение Богородично“ на ул. Люлин планина 5 в София, кардиналът участва в тържественото богослужение, по време на което извърши каноничното издигане на екзархията в епархия посредством два символични момента. Публично бе прочетена и обявена пред вярващите папската була (на латински и на български) и последва интронизация на новия епархиен владика със завеждането му на владишкия трон и с връчване на епископски жезъл, т.е. символите на управлението, което поема. 

 


 
На тържественото богослужение присъстваха Президентът на Република България г-н Румен Радев, председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, директорът на дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет г-н Емил Велинов, от името на Патриарх Неофит дякон Иван Иванов, представители на други вероизповедания, посланици.


 
 
 
Гости за събитието по църковна линия бяха владици и клир от Беларус, Гърция, Италия, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия, Чешката република и духовенство и вярващи от цялата страна.