Новини

ПАПАТА ПОСТАНОВИ БЪДЕЩИТЕ ДИПЛОМАТИ НА СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ ДА ПРЕМИНАВАТ ЕДНОГОДИШНО МИСИОНЕРСКО СЛУЖЕНИЕ

ПАПАТА ПОСТАНОВИ БЪДЕЩИТЕ ДИПЛОМАТИ НА СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ ДА ПРЕМИНАВАТ ЕДНОГОДИШНО МИСИОНЕРСКО СЛУЖЕНИЕ ПАПАТА ПОСТАНОВИ БЪДЕЩИТЕ ДИПЛОМАТИ НА СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ ДА ПРЕМИНАВАТ ЕДНОГОДИШНО МИСИОНЕРСКО СЛУЖЕНИЕ
Папа Франциск постанови бъдещите дипломати на Светия престол да преминават едногодишно мисионерско служение като част от тяхната подготовка. Новината беше  съобщена в писмо на папа Франциск от 11 февруари 2020 г. до президента на Папската църковна академия, институцията, натоварена с образованието и подготовката на бъдещите служители на папската дипломатическа служба.




Писмото, което беше оповестено на 17 февруари 2020 г., е адресирано до американския прелат архиепископ Джоузеф Марино, президент на Академията.




В писмото Светият отец изказва желанието си в учебната програма за подготовка на свещеници и кандидати за Дипломатическата служба на Светия престол да бъде включено „едногодишно мисионерско посвещение в епархиите на определени църкви, за да бъде изградена у тях мисионерската ревност за достигане до гранични региони извън техните родни диоцези.“ 




В писмото си до архиепископ Марино Светият отец уточнява, че е пожелал този елемент да стане част от учебната програма като следствие от проведения през октомври във Ватикана Синод за Амазония. Новият елемент ще бъде включен в учебната програма от следващата академична 2020/2021 г. В писмото папата подчертава, че този едногодишен опит в диоцези в нужда ще бъде от полза на студентите в по-късното им служение. 



Писмото, публикувано под заглавие „Нови указания за подготовката на свещеници и кандидати за дипломатическата служба на Светия престол“ гласи:



Скъпи братко,


В края на работата на неотдавна проведената специална асамблея на Синода на епископите за Пан-амазонския регион, изразих желание свещениците, които са подготвяни за работа в Дипломатическата служба на Светия престол, да отелят една година от своето образование за мисионерското посвещение в една епархия. Убеден съм, че това ще бъде полезен опит за всички млади мъже, които се подготвят или започват своето свещеническо служение, и по-конкретно за онези, които в бъдеще ще бъдат призвани да станат сътрудници на папските представители, а по-късно самите те ще бъдат изпратени като представители на Светия престол до други народи и определени църкви. Както вече имах възможността да напомня пред общността на Папската църковна академия: „Мисията, към която ще бъдете призвани един ден, ще ви отведе до всички краища на света: до Европа, която се нуждае от пробуждане; до Африка, жадна за помирение; до Латинска Америка, гладна за подхранване и вътрешно съзряване; до Северна Америка, която се нуждае да преоткрие корените на идентичността, която не е дефинирана от изключването; до Азия и Океания, изправени пред предизвикателството за съзряване на вярата в диаспората и в диалог с културите на техните предци“ (25 юни 2015 г.).




За да отговорим позитивно на това все по-голямо предизвикателство пред Църквата и пред света, необходимо е бъдещите дипломати на Светия престол, наред със солидното свещеническо и пастирско образование, и специфичната дейност в тази Академия, да изградят личен мисионерски опит извън техния роден диоцез, като споделят с определени мисионерски църкви период на съвместно пътуване към тяхната общност и вземат участие в тяхната всекидневна дейност по евангелизацията. 
Затова се обръщам към вас, скъпи братко, който наскоро поехте поста на президент на Папската църковна академия, с молба да приложите в практика моето желание да обогатите учебната програма на академичното образование като включите една година, посветена изцяло на мисионерска служба в определени Църкви по света. Тази нова част от програма ще влезе в сила за студентите, които започват своята подготовка през следващата академична 2020/2021 година.




За да се разработи този проект по-задълбочено и началото му да бъде успешно, необходимо е на първо място да бъде установено тясно сътрудничество с Държавния секретариат и по-конкретно с отдела за служителите на дипломатическите представителства на Светия престол, както и с папските представители, които несъмнено ще окажат необходимата подкрепа при определянето на конкретните църкви, готови да приемат студентите и да следят отблизо тяхното развитие. 




Уверен съм, че след преодоляването на първоначалните въпроси, които могат да възникнат при въвеждането на този нов тип подготовка за бъдещите дипломати на Светия престол, мисионерският опит, който искаме да поощрим по този начин, ще бъде полезен не само за младите възпитаници на академията, но и за конкретните църкви, с които те ще си сътрудничат, а надяваме се това да пробуди и у другите свещеници на вселенската Църква желанието да се поставят на разположение за участие в период на мисионерско служение извън собствената си епархия.




В заключение, като поверявам на Светата Дева, Майката на Църквата, този нов подход в подготовката на бъдещите сътрудници на Дипломатическата служба на Светия престол, изпраща на вас, скъпи братко, както и на цялата общност на Папската църковна академия моите топли поздрави и апостолически благослов, и ви моля да ме споменавате в молитвите си.




Издадено във Ватикана, 11 февруари 2020 г.


Франциск 


Източник: www.zenit.org