Новини

ПОСЛАНИЕ URBI ET ORBI НА СВЕТИЯ ОТЕЦ ЗА 2020 Г.

ПОСЛАНИЕ URBI ET ORBI НА СВЕТИЯ ОТЕЦ ЗА 2020 Г.


„Младенецът, роден от Дева Мария във Витлеем, се ражда за всички, Той е Синът, Който Бог даде на цялото човешко семейство“
 


На Рождество Христово, Папа Франциск произнесе своето традиционно послание Urbi et Orbi („Към града [Рим] и към света“). Тази година, поради пандемията от  коронавируса, той говори в Залата за благословия в базиликата „Свети Петър“, където той обикновено произнася своето послание, пред ограничен кръг от вярващите. В посланието си той каза:



Скъпи братя и сестри,
 


Честито Рождество!
 


Бих искал на всеки един да донеса посланието, което Църквата възвестява на този празник с думите на пророк Исая: „Младенец ни се роди - Син ни се даде“ (Ис. 9: 6)
 


Ражда се дете. Раждането винаги е източник на надежда; това е живот, който разцъфва, обещание за бъдещето. Нещо повече, това дете, Исус, се ражда „за нас“: това сме „ние“ без граници, привилегии или изключения. Детето, родено от Дева Мария във Витлеем, е родено за всички: То е „Синът“, който Бог отдава на цялото човешко семейство.
 


Благодарение на Младенеца, всички ние можем да говорим на Бог и да го наричаме „Отец”. Исус е Единородният Син; никой освен него не познава Отца. И все пак той идва на света точно поради тази причина: да ни разкрие лицето на Отца. Благодарение на Младенеца всички ние можем да се наричаме един други братя и сестри, защото наистина сме такива. Идваме от всеки континент, от всеки език и култура, със собствената си идентичност и различия, но ние всички сме братя и сестри.
 


В този миг от историята, белязан от екологичната криза и дълбоки икономически и социални неравенства, допълнително влошени от пандемията от коронавируса, за нас още по-важно е да признаем другите за свои братя и сестри. Бог е направил Своето братско единство възможно, отдавайки ни своя Син Исус. Братството, което Той ни предлага, няма нищо общо с красивите думи, абстрактните идеали или неясни чувства. Това е братство, основано на истинска любов, което ми позволява да срещам другите, различни от себе си, да изпитвам състрадание към техните страдания, да се доближавам до тях и да се грижа за тях, въпреки че те не принадлежат към моето семейство, към моята етническа група или към моята религия. Въпреки всичките ни различия, те са мои братя и сестри. Същото важи и за отношенията между нациите и народите: всички те са братя и сестри!
 


На Рождество честваме светлината на Христос, който идва в света; Той идва за всички, не само за някои. Днес, в този момент на мрак и несигурност, заради пандемията, пред нас се открива нова светлини на надеждата, като откриването на ваксините. Но за да може тази светлина да осветява и да носи надежда на всички, те трябва да са достъпни за всички. Не можем да допуснем различните форми на национализъм, които се затварят в себе си, да ни попречат да живеем като истински човешкото семейство, каквото ние сме. Нито можем да позволим вирусът на радикалния индивидуализъм да отнеме по-доброто от нас и да ни направи безразлични към страданията на другите братя и сестри. Не мога да поставям себе си пред другите и да допускам законите на пазара и на патентите да имат предимство пред закона на любовта и здравето на човечеството. Моля всички - правителствени ръководители, предприятия, международни организации - да насърчават сътрудничеството, а не конкуренцията, и да търсят решение за всички: да има ваксини за всички, особено за най-уязвимите и нуждаещи се от всички региони на планетата. Преди всички останали: за най-уязвимите и нуждаещите се!
 


Затова нека младенецът от Витлеем да ни помогне да бъдем щедри, подкрепящи и полезни, особено към тези, които са уязвими, болни, безработни или изпитващи затруднения поради икономическите ефекти от пандемията, към жените, които са претърпели домашно насилие по време на тези месеци на заваряне.
Изправени пред предизвикателство, което не познава граници, не можем да издигаме стени. Всички сме в една лодка. Всеки друг е мой брат или сестра ми. Във всеки един виждам отразен Божият лик, а в тези, които страдат, виждам как Господ моли за моята помощ. Виждам Го в болните, бедните, безработните, изоставените мигрантите и бежанци: всички те братя и сестри!
 


На този ден, когато Божието слово стана младенец, нека насочим погледа си към многото, толкова многото деца по света, особено в Сирия, Ирак и Йемен, които все още плащат високата цена на войната. Нека лицата им докоснат съвестта на всички мъже и жени с добра воля, за да бъде възможно да бъдат отстранени причините за конфликтите и да бъдат положени смели усилия за изграждане на бъдещето на мира.
 


Нека това бъде благоприятно време и за облекчаване на напрежението в Близкия изток и в Източното Средиземноморие.
 


Нека Младенецът Исус изцели раните и на обичния народ на Сирия, който от десетилетие е изложен на опустошения от войната и нейните последици, допълнително влошени сега и от пандемията. Нека Той да донесе утеха на народа на Ирак и на всички, които сега полагат усилия за помирение и по-конкретно на язидите, пострадали тежко през последните години на война. Нека той да донесе мир в Либия и позволи успех на новата фаза на преговорите, в хода на който да бъде сложен край на всички форми на враждебност в страната.
 


Нека младенецът от Витлеем да донесе братство и на земята, станала свидетел на Неговото раждане. Нека израелци и палестинци възстановят доверието помежду си и потърсят справедлив и траен мир по пътя на прекия диалог, който да успее да сложи край на насилието и на постоянните страдания и така да засвидетелстват пред света красотата на братството.
 


Нека звездата, засияла ярко в нощта на Рождество, да бъде знак за подкрепа и насърчение на народа на 


Ливан и с подкрепата на международната общност той да успее да не губи надежда сред трудностите, с които се сблъсква в момента. Нека Князът на Мира помогне на водачите на страната да загърбят частните интереси и да се посветят сериозно, искрено и прозрачно на задачата в Ливан да започне процес на реформи и така страната да продължи да постоянства в своето призвание за свобода и мирно съжителство.
 


Нека Синът на Всевишния поддържа усилията на международната общност и на участващите държави за продължаване на спирането на огъня в Нагорни Карабах, както и в източните региони на Украйна, и да насърчи диалога като единствен път към мира и помирението.
 


Нека Божието дете облекчи страданията на народите в Буркина Фасо, Мали и Нигер, засегнати от тежка хуманитарна криза, причинена от екстремизъм и въоръжени конфликти, както и от пандемията и други природни бедствия. Нека То сложи край на насилието в Етиопия, където много хора са принудени да напуснат родните си места вследствие на сраженията; да утеши жителите на региона Кабо Делгадо в Северен Мозамбик, жертви на насилие и международния тероризъм, както и да насърчи водачите на Южен Судан, Нигерия и Камерун да следват пътя на братството и диалога, по който са поели.
 


Нека Вечното Слово на Отца да бъде източник на надежда за американския континент, тежко пострадал от коронавируса, който усили многобройните страдания, често влошавани от корупцията и трафика на наркотици. Нека То помогне за облекчаване на скорошното социално напрежение в Чили и за прекратяване на страданията на хората във Венецуела.
 


Нека Царят на небето да защитава всички жертви на природни бедствия в Югоизточна Азия, особено във Филипините и Виетнам, където многобройни бури станаха причина за наводнения, които имаха опустошителни последици върху семействата и причиниха загуба на живот, увреждане на околната среда и затруднения за местните икономики.
 


Мислейки за Азия, не мога да забравя народа на рохинджите: нека Исус, Който се роди беден сред бедните, да донесе надежда в техните страдания.
 


Скъпи братя и сестри,
 


„Младенец ни се роди“ (Ис 9: 6). Той дойде, за да ни спаси! Казва ни, че последната дума не принадлежи на болката и злото. Да се примирим с насилие и несправедливост би означавало да отхвърлим радостта и надеждата на Рождество.
 


В този празничен ден по специален начин мисля за всички, които не се оставят да бъдат победени от неволите, а вместо това полагат усилия, за да принесат надежда, утеха и помощ на страдащите и на самотните.
 


Исус е роден в ясли, но има любовта на Дева Мария и Свети Йосиф. С раждането си в плът, Божият син освещава семейната любов. Нека мислите ни в този миг се насочат към семействата: към тези, които днес не могат да се съберат, и към онези, които са принудени да останат вкъщи. Нека Рождество бъде възможност за всички нас да преоткрием семейството като люлка на живота и вярата, място на приемане и любов, диалог, прошка, братска солидарност и споделена радост, източник на мир за цялото човечество.
 


Весела Коледа на всички!
 


Източник: www.zenit.org