ОБЛАТКИ - Монашеско общесвто на сестрите на "Успение Богородично"

ОБЛАТКИ - Монашеско общесвто на сестрите на "Успение Богородично" ОБЛАТКИ - Монашеско общесвто на сестрите на "Успение Богородично"

Началото на сестрите Облатки трябва да се търси още от 1862 година. Отец д'Алзон вече основател на Отците Успенци, чува папата Пи IX, който му казва: "Аз благославям вашите дела на Изток и на Запад".
Отец д' Алзон никога не е бил работил на Изток. За него този благослов е бил доказателство че Господ му дава като мисия да работи за обединението с Православната Църква, присъстваща на Изток.

Отец д' Алзон изпраща отец Галаберт в България през 1863 година за да проучи ситуацията. После той търси сътрудничество на сестрите. Като не стигна до точни проекти, тогава отец д'Алзон, решава да основе една нова общност та и тя да се заеме стази голяма и възвишена цел. Това ще бъде Обществото на сестрите Облатки Успенки основани на 24 май 1865 година със съдействието на Майка Емануел-Мари Коренсон. Новициятът отворя врати в южна Франция-Виган (родния град на отец д'Алзон) и приема символично името "Света Богородица от България".
Те получават от отец д'Алзон името Облатки в смисъла - да се жертват в служба на църквата - и още името Успенки за да отбележи връзката им с отците Успенци.
Първите сестри Облатки пристигат в България на 24 май 1868 година. Днес те останали верни на завета на своя основател се вклучат във:
            - евангелизация на всички страни по света
            - работа за обединение на християните I служба на най-бедните
Нашия духовен живот, нашия смисъл да съществуваме се намира в този девиз "Да дойде Царството ти", в идването на Божието Царство в нашия живот и в света. И да се отбележи нашата готовност, присъединяваме към първия девиз отговора на пророк Исаия: "Ето ме, изпрати-ме".
Днес сестрите Облатки действат в 19 страни, в различни континенти.

. 

Адрес и контакти:

Манастир "Света Богородица Царица на Мира"

ул Костаки Пеев, 3 - Пловдив 4000   / виж картата на Google /

Тел: 032 - 623347