Новини

ПЪРВИ ФЕВРУАРИ ДЕН НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ

ПЪРВИ ФЕВРУАРИ ДЕН НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ПЪРВИ ФЕВРУАРИ ДЕН НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ПЪРВИ ФЕВРУАРИ ДЕН НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ПЪРВИ ФЕВРУАРИ ДЕН НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ
Tази година се навършват десет години от обявяването на 1-и февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, определено с решение на Министерски съвет № 37 от 20 януари 2011 г.

В понеделник 1-и февруари, по инициатива на посолството на България при Светия престол, в базиликата Сан Бартоломео ал‘Изола в Рим ще бъде отслужена света Литургия от префекта на Конгрегацията за Източните църкви кардинал Леонардо Сандри в съслужение с настоятелите на двата монашески ордена на Пасионистите и на Успенците, съответно отец Йоаким Рего и отец Беноа Гриер. 
 
В базиликата Сан Бартоломео ал‘Изола се съхраняват реликви свързани с тримата български свещеници Успенци, блажените мъченици Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. За случая ще бъдат предоставени и оставени за постоянно в базиликата и реликви свързани с блажения Евгени Босилков. 


Гости на събитието ще бъдат посланици акредитирани към Светия престол и българи пребиваващи в Рим. Богослужението ще бъде достъпно и в интернет за желаещи да се присъединят от България, както и за всички, които не могат да присъстват заради ограниченията наложени в борбата с пандемията Ковид-19.  
 
 
Литургията ще започне в 9:30 ч. римско време и ще се предава през фейсбук страницата на посолството @BulgariaHolySee и през YouTube канал на посолството на адрес: https://youtu.be/p6qwMuKeXPg .