Новини

ПЪРВА ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ОТЕЦ МАКСИМИЛИАН КОНИЕЧНИ

ПЪРВА ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ОТЕЦ МАКСИМИЛИАН КОНИЕЧНИ ПЪРВА ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ОТЕЦ МАКСИМИЛИАН КОНИЕЧНИ
На 19 февруари 2023 г., в катедралния храм „Успение Богородично“ на Епархия „Св. Йоан XXIII”, в София, Негово преподобие отец Максимилиан Мария Кониечни отслужи своята Първа литургия в присъствието на епископа на епархията Христо Пройков, викария архимандрит Благовест Вангелов и настоятеля на Отците францисканци отец Ярослав Барткиевич.

Храмът беше изпълнен с много монахини, вярващи, младежи и представители на Скаутското движение. От името на енорията беше поднесена традиционно погача и една българска роза, символ на гостоприемството и България страната на розите.

Отец Максимилиан е роден на 4.09.1990 г. в Полша, близо до Вроцлав във вярващо католическо семейство, в което всеки ден се моли броеницата. Той е шестото дете след трима братя и две сестри. Родителите му го посвещават на Непорочната още от дете. При кръщениетому, му дават името Максимилиан Мария в чест на светия мъченик Максимилиан Колбе. След като приема първото си причастие става министрант. Още от дете изпитва желание да стане свещеник. Запознава се с францисканците, когато е юноша и виждайки радостта им, иска да бъда като тях. През 2015 г. дада първите си обети като монах. През 2020 г. полага вечните си обети. На 14 май 2022 г. е ръкоположен за свещеник в светилището на Свети Антоний в Лодз от ръцете на епископ Григорий Рис. От 22 юни 2022 г. живее и служи в светилището на Дева Мария от Фатима в град Плевен. От 17 януари 2023 г. е преместен в Общността на Отците францисканци в София, където служи в Епархия „Св. Йоан XXIII“ и работи в радио „Аве Мария“. Същевременно каноничното разрешение от Светия престол получава правото да служи славянски обред като биритуалист.

В своята Първа литургия Отец Максимилиан има възможността да служи със светата чаша, с която при своето Апостолическо посещение през 2002 г. е служил папа Йоан Павел II.

Епископ Христо Пройков поднесе като дар икона диптих Христос и Богородица. В своето поздравително слово към отец Максимилиан, той изтъкна, че „първия белег на истинското призвание е радостта, че Бог те е призовал, че му служиш и си посредник между Него и душите, които са ти поверени. Както казва псалмистът: „Блажени са нозете и стъпките на оня, който благовести“, а който благовести с радост, той сее Мир и Добро, а това е заветът на вашия основател св. Франциск от Асизи. От наша страна ние ти благодарим, че си с нас. Благодарим на Бога за твоето призвание. Благодарим на твоите родители, които са ти дарили живота. Благодарим и на твоето монашеско общество, което те изпрати между нас. Пожелаваме ти свято и достойно служение, за слава на Бога и за доброто на Неговата църква. На добър път и на многая, многая лета!“

Присъстващите верни минаха да го поздравят, а той им раздаде възпоменателна иконичка от своето ръкоположение.

Тържеството приключи с кратък прием.